arbeau project

concert d´inauguració
del festival contratemps 2022

L’Arbeau project, quartet de percussions històriques, és un projecte creat per percussionistes que han fet dels seus instruments ¨històrics¨ les eines per a expressar-se al segle XXI. Els seus integrants han estat deixebles del mestre percussionista Pedro Estevan a l´ESMUC, qui ha aportat una nova visió, fresca i desenfadada alhora d’acompanyar els repertoris medievals, renaixentistes i barrocs. La idea del grup és abordar repertoris anteriors al segle XIX on les percussions hi tenen un paper predominant, com també repertoris actuals provinents de les tradicions populars veïnes de la mediterrània, on molts dels seus instruments de percussió están estretament enllaçats amb els instruments de la percussió històrica.

programa

West Naima (Suite de ritmes populars àrabs) / H. Ramzi
Inperayritz de la ciutat joyosa / Llibre Vermell de Montserrat
La Bionda treça / F. Landini
Mariam Matrem / Llibre Vermell de Montserrat
Ecco la primavera / F. Landini
Mirage / S. Robinson
Batteries de tambours / germans Philidor
Fandango / Anònim basc s. XVIII
Sonata A major K113 / Scarlatti
Variations on an 18th century theme / Altenburg – Ben Harms
Marche des timballes / germans Philidor
Bufons / P. Olivé
Penitència / tradicional catalana / J.M. Maiol
Concert d’1 hora de durada aproximada.

Un músic que acompanya la dansa. Gravat de Thoinot Arbeau “Orchésographie”, un estudi francès de ball social. (1519-95)

músics

Pere Olivé, direcció: Saltiri, carrilló de campanes, darbuka, riq, pandereta, castanyoles i timbals barrocs.
Onofre Serer: timbals barrocs, carrilló de campanes, redoblant, pandero, riq.
Marc Vall: redoblant, pandero, riq i castanyoles.
Albert López: castanyoles, darbuka, riq, redoblant i panderetes.
Josep Mateu: organetto, viola de roda i clavicèmbal.

pere olivé

Pere Olivé és un percussionista que recull la frescor de la tradició musical oral del seu país i l’academicisme de la percussió clàssica. Es llicencia en percussió històrica i música tradicional catalana per l’ESMUC, on ha estudiat amb Pedro Estevan. Més tard amplia la seva formació a l’Schola Cantorum Basilensis (Suïsa). Pel que fa a l’activitat professional, combina la docència com a percussionista repertorista del departament de música tradicional de l’Esmuc amb la vida d’intèrpret, formant part dels grups Quintet Montsant, Tañer, Cobla Catalana dels Sons Essencials, So Nat Grallers de Tarragona  i Lucentum XVI. Col·labora habitualment amb formacions de renom internacional com Le Poème harmonique, Ensemble Correspondences, La Grande Chapelle, Vespres d’Arnadí, Forma Antiqva, Hespèrion XXI i Le Concert des Nations. Ha enregistrat una trentena de CDs que van des de la música tradicional i antiga a la música contemporània.

onofre serer

Naix a Quart de Poblet (València). Realitza el Master en Musicologia, Educació Musicali Interpretació de la Música Antiga a l’ESMUC baix la tutela de Pedro Estevan. Ha assistit a cursos amb Glen Velez, Yshai Afterman, Zohar Fresco, Keyvan Chemirani i Pere Olivé. Paral·lelament, ha rebut classes de timbals barrocs de Ben Hoffnung i Maarten van der Valk. Fundador del grup “La Regalada”, centrat en la recuperació de música del segle XVI fins el segle XVIII per a trompetes naturals, timbals barrocs i orgue. Actualment está realitzant el Doctorat en Art per la Universitat Politècnica de València.

marc vall

Nascut a Reus el 29 de maig del 1991, entra al Conservatori de Vila-seca on comença a cursar el grau professional en percussions clàssiques, en el 2014 rep el títol de grau professional en aquesta especialitat. Entra a formar part de l’alumnat de l’AMTP, 2011 rep el títol “d’Instrumentista Tradicional” en l’especialitat de percussió. En el curs 2014-2015 ha treballat a l’ESMUC (escola superior de música de Catalunya) com a percussionista repertorista en l’àmbit de música tradicional. En el 2016 entra a l’ESMUC (escola superior de música de Catalunya) on cursa el grau d’interpretació en la modalitat de Percussió Històrica. En el 2021 rep el títol de grau superior en aquesta especialitat. Com a percussionista tradicional forma part del grup de grallers Els Quatrevents, de Metralla, una formació composta per gralles, metalls i percussió, Criatures (quartet cambra d’arrel), Germà Negre i l’OMAC (Orquestra de Músiques d’arrel de Catalunya).

albert lópez

Albert López neix a La Riera de Gaià (Tarragona) Actualment està cursant el grau d’interpretació en la especialitat en la percussió històrica ESMUC amb en mestre Pedro Estevan. Ha estudiat el grau mig sota la tutela d’en Pere Olivé. Ha rebut classes amb l’Yshai Afterman, Acari Bertran, Eliseo Parra, Mar Bezana. Actualment s’està centrant en la recerca artística i en l’estudi de les castanyoles. Forma part del grup de música antiga Il gesto armonico.

josep mateu

Músic edèctic i polifacètic, reparteix la seva activitat exercint com a compositor i arrangador, intèrpret tand de música antiga (organista i clavecinits) com de música de tendències actuals (teclista i sintestista) així com també en la pedagogia de les seves diverses activitats. Organista-clavecinista de Psallite Caleppe de Música, formació que abarca un ampli repertori vocal-instrumental comprès entre els segles XIII i XVIII. Aixó mateix, col·labora amb diferents agrupacions musicals com la Orquestra Camera Musicae, Caleppa Ducal de Gandia i diversos conjunts vocals. La seves creacions musicals pertanyen tant al gènere concertístic, sigui instrumental o vocal, aixó com a la música per a muntatges escènics, arranjaments, cançó d´autor…treballant habitualment tant en estudi com dalt de l´escenari per a diferents companyies i professionals del sector. Actualment, també és professor de llenguatge musical de grau professional a l´Escola Municipal de Música de La Selva del Camp, aixó com professor de l´Escola Musicipal de Música d´Alió, creada i dirigida per ell mateix.