profesores masterclasses 2022

Lixsania Fernández, viola da gamba

Una de les intèrprets amb més projecció de la seva generació. Neix a Cuba. 

Rep Matrícula d’Honor al Conservatori Superior de Música Manuel Castillo de Sevilla a l’especialitat de Viola da Gamba sota la tutela de Ventura Rico i Alejandro Casal, així mateix obté el títol de Viola a l’Escola Nacional d’Art de la Habana amb les més altes qualificacions. Va començar la seva formació amb la Viola da Gamba al Conservatori de Música Juan Crisóstomo Arriaga de Bilbao amb Itziar Atutxa.També ha rebut diverses classes ofertes per Savall, Kuijken, Ghielmi, Muller o Colonna. Va rebre una beca atorgada per la Universitat de Salamanca.

Fundadora de l’Ensemble «Recondita Armonia», a més, participa en nombrosos concerts oferts a festivals de països de tot el món, sota la direcció de noms tan prestigiosos com Shalev Ad-El, Rinaldo Alessandrini, Rio Terakado, Paul Dyer, Walter Reiter o Claudio Abbat. Col·labora amb ensembles com amb La Chimera (Eduardo Egüez), L´Arpeggiata (Christina Pluhar), Le Concert des Nations (Jordi Savall), Capella Mediterrània (Leonardo Garcia Alarcón), Ars Longa (Teresa Paz), Orpheon Consort (José Vázquez) , Il Galdellino, Ensemble Elyma (Gabriel Garrido), o El Tendre Amour.

També ha estat convidada com a solista en orquestres com l’Orquestra Nacional d’Espanya, l’Orquestra Simfònica de València, l’Orquestra Simfònica de Bilbao, l’Orquestra Barroca de Sevilla, l’Orquestra Barroca Catalana, l’Orchestre de Chambre de Tolosa o l’Austràlia Brandenburg Orchestra.

L’ensemble Recondita Armonia col·labora amb el CNDM en la recuperació i difusió del repertori Espanyol. Ha enregistrat dos discos per al prestigiós segell holandès Brilliant Classics, al costat de l’ensemble Recondita Armonia, un dedicat al virtuós violagambista i compositor Johannes Schenck, i un altre al compositor alemany G.F. Handel, que han rebut meravelloses crítiques de les revistes especialitzades més prestigioses.

Realitza nombrosos enregistraments per a diferents ràdios i televisions del món i per als segells discogràfics Erato, Alia Vox, Naive, Brilliant Classics, NB, CDM, La mà de Guido, Verso, K617…

També ha impartit classes a la Universitat Miguel Hernández d’Elx, al Curs de Viola da Gamba Ciutat de Manises, al Curs Esteban Mazer de músiques històriques i a l’Escola de Música Sebastià Albero de Pamplona.

Pertany al Col·lectiu Música Antiga Sant Cugat des del 2019.

Ricart Renart, violí barroc

Neix el 1981 i inicia els estudis de violí als set anys. Posteriorment obtingué el Premi d’Honor de grau professional al Conservatori de Manresa. Cursà estudis superiors de violí a l’Escola Superior de Música de Catalunya amb els professors Eva Graubin i Kay Gleusteen, i música de cambra amb Charles Tunnell i els membres del Quartet Ysaÿe.

Posteriorment es trasllada a Berlín per seguir la seva formació amb Tomasz Tomaszevsky a la Universität der Künste. Ha sigut premiat en nombrosos concursos de música de cambra (Toledo, Ponts, Leida, Barcelona). Ha sigut membre de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), concertino de la Orquestra de l’Acadèmia del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, i ha col·laborat amb l’Orquestra Simfònica i l’Orquestra de cambra del Gran Teatre del Liceu, la Orquesta Sinfónica de Bilbao i la Orquesta Nacional de España.

El seu interès per la interpretació històrica l’ha portat a formar-se al Real Conservatorio de música de Madrid amb Hiro Kurosaki, i a l’Escola Superior de Música de Catalunya amb Manfredo Kraemer, on obtingué les màximes qualificacions en la seva tesis sobre l’escola de Tartini dins el Màster en Interpretació i Pedagogia de la Música Antiga.

També ha rebut consells d’Enrico Onofri, Pablo Valetti, Ricardo Minasi, Pedro Gandía, Emilio Moreno, Lorenzo Coppolla, entre d’altres. És convidat regularment per nombroses agrupacions, entre les que destaquen la Orquesta Barroca de Sevilla, Orquestra Barroca Catalana, Le Tendre amour, Al Ayre Español amb Eduardo López Banzo, The Rare Fruits Council amb Manfredo Kraemer, Vespres d’Arnadí amb Dani Espasa i Le Concert des Nations amb Jordi Savall. És concertino de la orquestra Nereydas amb Javier U. Illán. El seu interès en conèixer altres estils musicals l’ha portat a entrar al món del flamenc de la mà de la pianista Miriam Méndez, amb qui ha tocat a Turquia, Jordania, Egipte, Roma i el territori espanyol.

Pere Olivé, percussió

Pere Olivé és un percussionista que recull la frescor de la tradició musical oral del seu país i l’academicisme de la percussió clàssica. Es llicencia en percussió històrica i música tradicional catalana per l’ESMUC, on ha estudiat amb Pedro Estevan. A més a més, s’ha format amb altres professors d’arreu del món: Andrea Piccioni, Michael Metzler, Yshai Afterman, David Kuckhermann i Glen Velez.

Pel que fa a l’activitat professional, combina la docència d’instruments de percussió amb la vida d’intèrpret formant part dels grups Quintet Montsant, Cobla Catalana dels Sons Essencials, So Nat Grallers de Tarragona, Eròtic-Giust i Tañer.

També col·labora regularment amb formacions com Le Poème harmonique, La Grande Chapelle, L’Achéron, Hespèrion XXI i Le Concert des Nations. Ha enregistrat una vintena de CDs que van des de la música tradicional i antiga a la música contemporània. WEB 

Sara Parés,  flauta de bec

Nascuda a Figueres. Estudia flauta de bec amb Lluís Casso al Conservatori Superior de música del Liceu de Barcelona. Posteriorment cursa el títol de solista al Hanzehogeschool Conservatorium de Groningen (Holanda), sota el mestratge de Pia Elsdörfer. En la seva formació treballa també amb Robert Erlick, Siebe Henstra, Menno Van Delft, Walter Van Hauwe, Pierre Hamon i Pedro Memelsdorf.

És membre dels grups Ensemble L’Albera (primer premi en el “Concurso de Interpretación histórica de Sevilla 2000), Sforzinda Consort, Vespres d’Arnadí, Alenar, Lai, duet amb Anna Romaní.

Ha col·laborat amb els grups Orphenica Lyra (José Miguel Moreno), la Capilla de Peñaflorida (Josep Cabré), OBC i Orquestra del Gran Teatre del Liceu entre altres.

Ha enregistrat amb els segells La mà de guido, Ars Harmonica, Armonia Mundi-Novodisc, Musièpoca, K617, Versátil.

Ha participat en diverses produccions d’òpera i concert al Gran Teatre del Liceu de Barcelona i al Festival de Música “Castell de Peralada”, així com en l’enregistrament de diverses bandes sonores amb música de Carles Casas.

Ha estat professora del Curso de Música Antigua de Aracena. El 2007 va impulsar l’”Aula de música antiga” del conservatori de Girona, curs regular sobre interpretació històrica. 

Ha estat professora de flauta de bec al Conservatori Superior de música del Liceu.

Posseeix els estudis superiors de fagot.

Actualment desenvolupa la seva activitat docent com a professora de flauta de bec i fagot al Conservatori  Professional de música de Girona.