FESTIVAL contratemps 2025
·PASSACAGLIA FRINGE·
EL CONCIERTO SECRETO
Diumenge, 14 de setembre a les 11.30 h
Torre Negra, Sant Cugat
Sortida del Club Muntanyenc a les 10 h.
EL CONCIERTO SECRETO
Juliette Commeaux, arpes històriques
Laia Blasco, cant i flautes

El Festival Contratemps, en col·laboració amb el Club Muntanyenc de Sant Cugat, organitza una activitat única a la Torre Negra. Començarem amb una passejada guiada pel Parc Natural, on podrem gaudir de la bellesa i la tranquil·litat del paisatge. La caminada ens portarà fins a la històrica Torre Negra, on ens espera un meravellós concert de música barroca amb l’ensemble El Concierto Secreto, un duet d’arpa i soprano. Després del concert, gaudirem d’un esmorzar a l’aire lliure en aquest entorn privilegiat. No us perdeu aquesta experiència que combina natura, història i cultura en un sol esdeveniment!

SOBRE EL PROGRAMA
Aquest programa pretén fer un homenaje a las Monjas Músicas del siglo XVII d’Itàlia i Espanya, on a més de compartir el castellà en algunes zones, amb les nacions destacaven per una presència important de la producció musical sacra als grans centres religiosos de l’època. En Italia encontramos innumerables compositors dedicados a la creación de piezas religiosas y a España tenemos evidencia de la importancia de las “maestras de capilla” en numerosos conventos. Moltes d’aquestes donesprofessaren la clausura per poder desenvolupar una carrera musical i la seva música va arribar a mans de famosos editors, per lo que algunes podien passar a la posteritat encomendants que incloïen peces del gran Antonio de Cabezón. La majoria va fer carrera al servei d’una capilla religiosa pel seu talent com a cantant, arpista, compositora, organista, o bajonista, dones per les quals recibían un petit sol i una forma d’emancipació excepcional per a les dones en aquella època. Las que poseían un grantalento musical fueron las únicas exentas de dote, algo sorprendente y fuera de lo común en aquella época. Estas mujeres se llamaron Hildegard von Bingen, Gracia Baptista, Chiara Margarita Cozzolani, o Francesca Caccini. Otras tuvieron també nombre i gran talent però en les seves composicions aparecieron com a anònimes en els raros compendios de música que es van editar a Espanya en el segle XVII, ja que per ser dones i monjas cayeron en el olvido. Con este concierto, queremos recrear para nuestro público lo que pudo ser un instante de libertad y música de las Monjas Músicas en la intimitat dels seus convents.

QUI SOM
Juliette Commeaux (arpes històriques) i Laia Blasco (cant, flautes)
es coneixen durant l’Acadèmia del grup valencià de música
antiga “Capella de Ministrers”. Totes dues són intèrprets polivalents guardones amb diversos premis i beques, formades per mestres anomenats de la música antiga. L’agrupació El Concert Secret es va crear el 2023 i ja ha estat seleccionada per a diversos cicles de concerts, destacant els de la fundació LA CAIXA, el projecte estatal MUSAE, ECOS Festival, el Festival Fira Borja Xàtiva, el Festival de música antiga i medieval d’Alarcos, o el cicle de concerts “GrandesMaestros” de la Fundació “ElConcert Secret” ha actuat en escenaris com el Museu Nacional d’Art Romà de Mèrida, l’Auditori de Lleó, el Museu Marquès de dues Aigües de València, el Festival ArNova, entre d’altres. artístic. El 2024 són guardonades amb el premi finalista a la millor agrupació del concurs before Beethoven. En la propera temporada, entre moltes altres dates, actuaran a la sala de la Fundació Juan March a Madrid i als Jardins del Real Alcazar de Sevilla.
LAS MONJAS MÚSICAS
Anónimo (s.XVII), Recercar
Luzzasco Luzzaschi (1545-1607), Aura soave
Giovanni Maria Trabacci (1575-1647), Ancidetemi Pur
Carlo G. MS (s.XVII), Tota Pulchra es
Claudio Monteverdi (1567-1643), Quel sguardo sdegnosetto
Gracia Baptista (f. 1557?), Conditor Alme
Giulio Caccini (1551-1618/Carlo G. MS), Benchè sovra le stelle
Giuvanni Stefani (fl. 1618-1626), Alma mia
Anónimo (s.XVII), Toccata (Ms. Chigi, Q IV)
Chiara Margarita Cozzolani (1602-1678), O Jeso meus amor
Giovanni Stefani (fl. 1618-1626), Ay que contento
Japoco Peri (1561-1633), Tutto il di piango
Francesca Caccini (1587-1641), Ch’amor sia nudo
Giulio Caccini (1551-1618), Non ha’l ciel cotanti lumi
EL PROJECTE
Ens sembla poètica la idea que importants successos de la història de l’art hagin succeït a porta tancada en la intimitat, en una habitació d’amagat. En un convent de monges, tot sol amb un instrument de música, una ploma i una mica de tinta. Ens agradaria tornar a donar-los vida a aquestes dones anònimes que van escriure. I també recordar aqueixes intèrprets de Cort, com la de Ferrara, on es guardaven custodiades secretament les seues músiques per a un grup selecte de la Noblesa. de filosofia epicurista de la nostra cultura. Volem que el nostre públic torni a escoltar les harmonies o les paraules que, encara que no estaven destinades a traspassar les parets de la llar ni de la clausura, aspiren a ser tretes a la llum, mostrant la seva genialitat.
Com arribar (Club Muntanyenc, Sant Cugat):
Amb el suport de:



